B. Polla má talianske korene,no zaslúžil sa o výskum slovenských dejín

12.04.2017 Humenné

Humenné/Bratislava 12. apríla (TASR) - Spisovateľ, publicista, historik, zakladateľ slovenskej historickej archeológie a člen Spolku slovenských spisovateľov Belo Polla sa vo významnej miere zaslúžil o výskum slovenských dejín a kultúry. Dnes uplynulo 100 rokov od jeho narodenia.

Belo Polla sa narodil 12. apríla 1917 v Humennom. Jeho otcom bol taliansky prisťahovalec, ktorý pracoval ako murár a kamenár. Gymnaziálne štúdiá absolvoval budúci spisovateľ v Michalovciach. Po celý život rád spomínal na učiteľa Štefana Hlaváča, ktorý bol vôbec prvým slovenským stredoškolským profesorom na tamojšom gymnáziu. Hlaváč ako "drotár zhrdzavených duší" bol jeho prvoradým životným vzorom.

Slovenčinu a dejepis študoval Belo Polla na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave v rokoch 1937-1941. Po skončení vysokoškolského štúdia sa zameriaval na odborný výskum národnostnej otázky v Uhorsku v období 18. storočia. V poslednom vojnovom roku začal pracovať v Matici slovenskej. Už po ročnom pobyte v Turčianskom Svätom Martine (dnes Martin) bol promovaný za doktora filozofie. Onedlho mu v matičnom zborníku vyšla jeho vedecká prvotina. Pedagogickej činnosti sa venoval na Učiteľskej akadémii v hlavnom meste v rokoch 1944-1945.

Ťažké obdobie zažíval v rokoch 1950-1953, kedy bol politickým väzňom. Publicista okúsil na vlastnej koži prvé represálie režimu – a rovnako ako jeho životné vzory – aj nasledujúce desaťročia "sivých čias komunizmu". Najprv bol za svoje názory uväznený v Leopoldove, odtiaľ ho poslali do pracovných táborov v Handlovej a Nitre. Po prepustení z väzenských táborov sa začal venovať archeológii a nastúpil do pobočky štátneho Archeologického ústavu v Košiciach.

Neskôr, v rokoch 1961-1986, pracoval aj ako vedecký pracovník historicko-archeologického oddelenia Slovenského národného múzea v Bratislave. S kolegami bádal, odkrýval a nachádzal ukryté poklady minulosti v lokalitách Bratislavského hradu a Devína. Napriek útrapám a prekážkam v osobnom živote sa venoval archeológii hornouhorského stredoveku a odbornej publicite vykopávok aj ich popularizovaniu vyše štyridsať rokov.

Historik a publicista Belo Polla zomrel 16. augusta 2000 v Bratislave, pochovaný je na Národnom cintoríne v Martine.
 

Vyberte región